Protokół Jury 40. Konkursu Potraw Regionalnych

opublikowano: środę, 18 lipca 2012

W poszczególnych kołach wyróżniono następujące potrawy:

1. KGW Dursztyn – 16 potraw a wyróżniono
- gołąbki piecone z kapustom
- grule piecone z bryndzom
- fizoły ze śliwkami z ciastym
- zawijańce świńskie ze sołdrą

2. KGW Krempachy - 28 potraw
- domikot z baraniny
- macianka
- syrowa zemlowka
- lemoniada z kwiotkow cornego bzu ( bez alkoholu )
- jubileuszowy tort

3. KGW Gronków – 26 potraw
- marchwianka na gęsto
- sałata na zyntycy
- kloski tarcioki napychane miysym
- piyrogi z kaszom grycanom , oscypkiym i bryndzom

4. KGW Długopole - 22 potrawy
- bogate, gustowne korytko ze swojskimi wyrobami
- golonko na piwie
- żeberka
- sałata na kwaśnym mlyku
- lekarstwo z nogietka

5. KGW Nowa Biała - 31 potraw
- jajeśnica na twardo
- pyncok z kapustom
- krupy na wyndzonych zioberkach
- macianka
- gulaś śpiski

6. KGW Waksmund – 35 potraw prezentowane na drewnianych korytkach i w kamiennych garnkach
- bandzioski baranie na kwaśnicy
- boszcz ma maślonce
- sapka ze skwarkami
- nalywka na serce
- pasztet z jarzyn

7. KGW Szlembark - 20 potraw
- gołąbki z fizołami
- kotlety ćwikłowe
- piyrogi z tarciokami
- piyrogi z botwinom
- sok z sosny

8. KGW Ludźmierz - 36 potraw
- korpiele z marchwiom
- redykołki z żurawinom
- opienki z jajkami
- pulpety z niespodziankom
- ekologicny chlyb

9. KGW Łopuszna - 22 potrawy
- żeberka na kwaśnicy
- moćka z grzybow
- kotlety z kaszy grycanyj
- babka grulano
- nalywka z mniszka

10. KGW Obidowa – 38 potraw
- sos z powideł z chrzanym
- sulki z sosym
- kociołek góralski
- jagodzianka z zociorkom

11. KGW Rogoźnik - 17 potraw
- baranina z soczewicom
- golonka chłopsko
- chlyb gazdowski
- świńsko noga

12. KGW Pyzówka - 27 potraw – potrawy pięknie wystawione w 4 korytkach
- żeberka zbójnickie na ostro
- kutasiki oscypkowe
- golonka z chrzanówkom
- piyrogi z bobym
- napój pokrzywa z cytrynom

13. KGW Krauszów - 39 potraw
- kurki w śmietanie
- piyrogi z kaszom grycanom
- kapusta z pieczarkami
- nalywka z aronii

14. KGW Harklowa - 20 potraw
- piyrogi z makiem i suszonom śliwkom
- kapusta śtuchano
- polywka grzybowo
- kwaśnica na zioberku
- flaki z marchwiom

Jury docenia wystrój stołów, naczynia , sposób prezentowania potraw, osobiste zaangażowanie gospodyń, stroje góralskie i spiskie, przygotowane jadłospisy i ilość prezentowanych potraw.
Gratulujemy Organizatorom, Sponsorom, którzy przyczynili się do uświetnienia konkursu.

Jury przyznało następujące nagrody ufundowane przez organizatorów:
- dla każdej gaździny nagrodę pieniężną w wysokości 100,- zł,
- dla każdej gospodyni nagrodę rzeczową w postaci obrusa
- dla każdego KGW kwotę 200,- zł na produkty
oraz nagrodę ufundowaną przez Przed. Handlowo- Usługowe Pabis z Łopusznej, czyli
- dla każdej gospodyni talon na zakup podpuszczki z 30% rabatem
dla każdego KGW zestaw środków czyszczących

Jury gratuluje wszystkim Gaździnkom i Gminnemu Ośrodkowi Kultury udanej organizacji 40 Jubileuszowego Konkursu Potraw Regionalnych a także składa podziękowania wszystkim Sponsorom , którzy swoją hojnością przyczyniają się do organizacji tej imprezy.

Powrót.

Gminny Ośrodek Kultury w Łopusznej
Dom Pamięci Księdza Profesora Józefa Tischnera
Godziny otwarcia: wtorek-piątek: godz. 10-17, sobota: godz. 10-16
34-432 Łopuszna, ul. Gorczańska 7, Tel. (018) 26 539 69, E-mail: tischnerowkagok@wp.pl
NIP 735-10-27-100

Wykonawca strony MEDIA SZCZYTY