46 Konkurs Potraw Regionalnych

opublikowano: środę, 18 lipca 2018

Wielkie święto starodawnych potraw i smakołyków kuchni podhalańskiej i spiskiej należy już do miłych wspomnień. W minioną niedzielę (15 lipca 2018r.) odbył się tradycyjny organizowany co roku przez Gminny Ośrodek Kultury w 46 Konkurs Potraw Regionalnych „Góralskie Jodło”.

Na stołach zaserwowano aż 546 potraw, słodkości i napojów, które przygotowało 100 gospodyń z 16 KGW z terenu Gminy Nowy Targ. (z Krempach, Ludźmierza, Obidowej, Długopola, Waksmundu, Morawczyny, Ostrowska, Dursztyna, Harklowej, Nowej Białej, Szlembarku, Dębna, Pyzówki, Rogoźnika, Gronkowa i Łopusznej). Było więc w czym wybierać, począwszy od tradycyjnych moskoli, kwaśnicy, pierogów, klusek różnego rodzaju poprzez bardziej wykwintne i wymyślne jak jeleń w warzywach, czy golonka na piwie.

Dodatkowo można było posmakować ciastek wypiekanych na bieżąco przez gospodynie z Węgier, które gościnnie zaprezentowały się podczas tegorocznej imprezy. Była to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, a przy tej okazji organizatorzy zadbali także o to aby nikt się nie nudził i przygotowali naprawdę mnóstwo interesujących atrakcji.
Na scenie prezentowali się znakomici artyści od naszych górali począwszy, Orkiestry Dętej z Krempach, poprzez występy iluzjonisty z Gorlic, kabaretu „Truteń” ze Skawy, zespołów muzycznych Chudoba z Wrocławia, Ahaju Fusion z Nowego Targu, zespołu regionalnego Lachy z Nowego Sącza, koncert w wykonaniu grupy z Węgier i Pań z KGW.
Dla najmłodszych był plac zabaw i kącik animacyjny oraz naklejanie tatuaży. Dla kibiców piłki nożnej ze względu na rozgrywany w tym dniu mecz finałowy zorganizowano strefę kibica. Poza tym stoiska gastronomiczne i konsumpcyjne .
O porządek na drogach i kierowanie ruchem zadbali strażacy z OSP Łopuszna za co GOK jako organizator imprezy składa druhom serdeczne podziękowania.

Wyśmienita zabawa trwała do późnych godzin nocnych i mamy nadzieję, że sprostaliśmy oczekiwaniom wszystkich naszych gości, a w pamięci pozostaną miłe wspomnienia z naszej imprezy.

Sponsorami nagród w tegorocznym Konkursie Potraw Regionalnych byli:
Gmina Nowy Targ, Gminny Ośrodek Kultury w Łopusznej, Rada Sołecka wsi Łopuszna, Janusz Porc – Dąbrowa Górnicza, Marek Głowa- Firma Ogółnobudowlana- Łopuszna, Wiesław Jarząbek – Sklep Spożywczo-Przemysłowy Łopuszna, Stanisław Żółtek – Ośrodek Szkolenia Kierowców – Klikuszowa, Józef Galik FPHU Żwirownia – Łopuszna, Mieczysław Kowalewski – Łopuszna, Podhalańskie Przeds. Drogowo- Mostowe – Nowy Targ, Grzegorz Pabis – Łopuszna, PHU DĄB J.P.M. Janos S.P. Dębno, Lokalna Grupa Działania Spisz-Podhale, Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska – Krempachy, Ośrodek Doradztwa Rolniczego – Karniowice, Stanisław Buła – Stadnina Koni – Łopuszna Anna Klamerus – Nowy Sącz, Handlowo Produk. Spółdzielnia Pracy
Samopomoc Chłopska – Nowy Targ

Reportaż TV Podhale TUTAJ

Zdjęcia TUTAJ
fot. Szymon Pyzowski

Protokół komisji degustacyjnej oceniającej potrawy podczas 46 Konkursu Potraw Regionalnych
w Łopusznej - 15 lipiec 2018r

Ze względu na ilość potraw (ogółem serwowanych było 546 potraw) przygotowanych przez gospodynie i dla sprawnego przebiegu konkursu organizatorzy powołali 2 komisje degustacyjne.

I Komisja w składzie:
1. Józefa Guziak
2. Anna Mlekodaj
3. Krystyna Węglarz
wśród 289 potraw i smakołyków kuchni regionalnej postanowiła wyróżnić:

KGW Łopuszna – 33 potrawy, 2 napoje:
1. kwaśnica na żeberku z grulami
2. pasztet z soczewicy
3. zoproska miętowo z grulami
4. herbata z lipy

KGW Ostrowsko – 30 potraw, 3 napoje:
1. zociorka
2. sapka na grulach ze skwarkami
3. pyncok z grzybami i ze śliwkami
4. góralski redbull

KGW Nowa Biała – 38 potraw, 2 napoje:
1. macianka
2. gałuski z gruli
3. jajeśnica z mąkom
4. napój z pokrzywy

KGW Obidowa – 32 potrawy, 3 napoje:
1. pierogi z jagodami
2. kolorowe kloski
3. gołąbki z miysym i ryżym
4. napój z róży

KGW Dębno – 40 potraw, 1 napój:
1. zuwka
2. ogrzywka ( ser)
3. hamburger zbójnicki
4. chlyb swojski

KGW Gronków – 25 potraw, 4 napoje :
1. grzybionka z makaronem
2. Pierś gynsio na pyncoku z grzybami
3. Kloski z bobym
4. Kropelki na miłość i trowiynie

KGW Pyzówka – 46 potraw, 4 napoje:
1. Kloski sierściane z gęsiom
2. Wątróbka
3. Babka z gotuwanych gruli
4. Zioberka gazdy na ostro
5. Napoj z pietruski

KGW Waksmund – 31 potraw, 5 napojów:
1. Polywka gosposi
2. Sałata na maślance
3. Bigos sołtysowej
4. Zyntyca

II Komisja w składzie:
1. Beata Szewczyk
2. Wiesław Parzygnat
3. Ewa Iwulska
wśród 257 potraw i smakołyków kuchni regionalnej postanowiła wyróżnić:

KGW Dursztyn – 18 potraw, 3 dodatki, 2 napoje :
1. sałata na zyntycy z serem
2. zufka na serwatce
3. knydle z makiem
4. kawa inka do „baby”

KGW Morawczyna – 26 potraw, 10 dodatków, 5 napojów:
1. bob piecony
2. śliwcorka z kloskami
3. pierogi z syrym
4. haerbata lipowo z nutkom dziurawcowom
Komisja zwróciła uwagę na fakt, że przygotowany stół wyróżnia się nakryciem, zastawą i pomysłem na kompozycję stołu

KGW Szlembark – 17 potraw, 11 dodatków, 1 napój:
1. pasztety z bobu, z soczewicy
2. placki ziemniaczane z bryndzom
3. siekanka
4. herbata z mienty z malinami

KGW Długopole – 20 potraw, 12 dodatków, 2 napoje :
1. kloski tarciane
2. baranina z jałowcem
3. kwaśnica
4. herbata z głogu

KGW Harklowa – 17 potraw, 9 dodatków, 2 napoje:
1. placki z kapustom
2. bob mascony
3. polywka grzybowo
4. mienta w wodzie

KGW Krempachy – 21 potraw, 5 dodatków, 2 napoje:
1. Zupa cebulowa
2. Fizoły ze śliwkami i grulami
3. Rozki na kwaśnym mlyku
4. Herbata z kwiotkow cornego bzu

KGW Ludźmierz – 16 potraw, 15 dodatków, 3 napoje:
1. Zupa „ prowdziwek”
2. Borsc na botwince
3. Zioberka na piwie
4. Herbata z pokrzywy

KGW Rogoźnik – 18 potraw, 21 dodatków, 1 napój:
1. Baranina z soczewicom
2. Tort naleśnikowy 4 pory roku
3. Piyrogi z borowkami
4. Herbata z ziołą

W konkursie „Góralskie Jodło” wszystkie uczestniczące Koła otrzymały nagrody rzeczowe, pieniężne i dyplomy.
Na tym protokół zakończono.

Powrót.

Gminny Ośrodek Kultury w Łopusznej
Dom Pamięci Księdza Profesora Józefa Tischnera
Godziny otwarcia: wtorek-piątek: godz. 10-17, sobota: godz. 10-16
34-432 Łopuszna, ul. Gorczańska 7, Tel. (018) 26 539 69, E-mail: tischnerowkagok@wp.pl
NIP 735-10-27-100

Wykonawca strony MEDIA SZCZYTY