Protokół Jury XXXVII Konkursu Potraw Regionalnych
w Łopusznej - 12.07.2009r
Jury w składzie:
1. Maria Derek
2. mgr Maria Ligęza
3. Leszek Horwat
4. mgr Wiesław Parzygnat
po degustacji ok. 250 potraw serwowanych przez 11 Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Nowy Targ postanowiła wyróżnić następujące potrawy:
1. KGW Harklowa – 18 potraw
- hamrota, śliwconka, gulaś horklowski, krupy ze śliwwkami
2. KGW Łopuszna - 25 potraw
- kwaśnica na gęsinie, sałata na serwotce, chudo Jewka – zupa z bryndzy,
moćka z grzybow, zupa z wiśni
3. KGW Krempachy - 21 potraw
- borsc na kwaśnicy z gałuskami, zufka ze śliwkami i syrym, wolowate ocy
z borowkami, gołąbki po cygańsku
4. KGW Szlembark - 22 potrawy
- chłopskie dzyndzołki, tort gazdowski kapuściany, tobołki mnicha, kulasy ze spyrkom,
placek grulok z masłym i cosnokiem
5. KGW Waksmund - 26 potraw
jak co roku gospodynie zaskakują wystrojem stołu ,w tym roku jest to korytko
z wyrobami masarskimi
- pęcok z żeberkami, pierogi z serem i miętą, udziec barani, grule nadziewane
bryndzom, zupa z karpieli
6. KGW Dursztyn – 17 potraw
- spisko bryndzonka, gałuski z lisiorkami, placki marchwiane, zupa grzybowa na
kwaśnica, żur z białą kiełbasą na syrwotce
7. KGW Nowa Biała – 16 potraw
- pampuski, krupy z zioberkami, gulaś spiski, macianka, gałuski ze syrem
8. KGW Gronków - 21 potraw
- zupa gazdy, bundź miysa, piyrogi z kaszą grycanom i oscypki, sapka prazucha,
oryginalne oscypki w kształcie serca, parzenicy góralskiej z wzorami
9. KGW Ludźmierz - 26 potraw
- roladki z grzybami, chleb razowy z iarnami, chrzaniąca z białą kiełbasą i jajkiem,
Kura pieczona, kwaśnica z żołądkami gęsimi
10. KGW Rogoźnik – 33 potrawy
- sałata na borscu, golonka chłopsko, szynka swojsko, pniocek Janosika, hałuski
z bryndzom, kiełbasa swojsko
11. KGW Pyzówka – 25 potraw ( 1-szy udział w konkursie)
- pyzowiańsko zupa chlipiasta, grule z boczkiem, bulate kluski napychane mięsem,
Sałata na maślance, sos z brukwi – Jury gratuluje udanego debiutu w konkursie
potraw regionalnych.
Z radością powitaliśmy na konkursie potraw spolonizowaną Japonkę Panią Akiko Miwa z Harklowej i Panią Yuko Hirano wraz z grupą młodzieży z Liceum Ogólnokształcącego im. Seweryna Goszczyńskiego w Nowym Targu, która wystąpiła gościnnie z potrawami swojego kraju – Japonii. Bardzo wszystko smakowało.
Jury pragnie jeszcze podkreślić, że KGW prezentowały szeroki asortyment napoi:
herbata owocowo-ziołowa, dziurawcowo - miętowa, z żurawiną, z różnych ziół, kompot z torek, z repiku, napitek na wzdęcia , z mięty, głogu i borówek, z dziurawca
i piołunu, z wiśni, z aronii.
Jury przyznało następujące nagrody :
1) każde KGW otrzymuje 200,- zł na surowce, z których sporządzono potrawy
2) każda gospodyni otrzymuje nagrodę pieniężną w wysokości 100,-zł
3) każda gospodyni otrzymuje nagrodę rzeczową tj. koc
W konkursie zostały przyznane nagrody specjalne ufundowane przez Portal Internetowy Potrawy Regionalne:
-anioł potraw regionalnych dla KGW Ludźmierz – za anielski smak żołądków gęsich
- diablik potraw regionalnych dla KGW Pyzówka - za kuszenie nalewką z wiśni.
Jury gratuluje organizatorom sprawnego , udanego XXXVII Konkursu Potraw regionalnych. Wszystkim gaździnkom – uczestniczkom konkursu, niezwykłego kunsztu kulinarnego i niebiańskiego smaku potraw.
Jury podkreśla, że coraz więcej potraw wywodzi się z tradycji kuchni góralskiej i spiskiej naszych przodków.
Dziękujemy za wkład pracy w przygotowaniu konkursu, życzymy dalszej kontynuacji.