Niku-Dzaga w Gminnym Ośrodku Kultury w Łopusznej

opublikowano: poniedziałek, 16 marca 2009

Tutejsze gospodynie niejednokrotnie poznawały już smaki kuchni naszych najbliższych sąsiadów, czyli Słowaków i Węgrów. Teraz jednak przyszła pora na bardziej odległą i egzotyczną kuchnię – kuchnię japońską.

Gotowanie po japońsku - to cykl spotkań z Panią Yuko Hirano, której towarzyszyła Pani Akiko Miwa ze Stowarzyszenia Polsko- Japońskiego na Rzecz Regeneracji Środowiska „Tęcza". Te spotkania mają miejsce w Wiejskim Domu Kultury w Krempachach i Gminnym Ośrodku Kultury w Łopusznej.

I tak podczas pierwszego pokazu panie pod czujnym okiem Pani Yuko Hirano przyrządzały potrawę o ciekawej nazwie NIKU-DZAGA, co tłumaczy się jako ziemniaki z mięsem. Pani pokazała też jak przyrządzać kulki ryżowe w panierce z sezamu. Do tego potrzebny jest specjalny ryż , który można kupić w większych supermarketach. Ryż też ma większą kleistość jak te tradycyjnie u nas sprzedawane. Tylko taki jest w Japonii używany.

Wszystkie Panie brały udział w przygotowywaniu tych potraw. Kroiły, obierały, smażyły, no i bacznie obserwowały co i jak robić, jaką kolejność czynności zachować. Na końcu przyszedł czas degustacji. Próba wypadła znakomicie, potrawa była smaczna i nie taka bardzo odmienna od naszej kuchni. Można ją więc jak najbardziej wprowadzić do swojego domowego menu.

A oto przepis na NIKU-DZAGE:

Składniki : porcje dla 4 osób

Ziemniaki 1 kg, cebula 500g, marchew 2 szt, część zielonego pora, wieprzowina 400 g, sos sojowy, cukier, olej.

Sposób przyrządzenia:

1. Obieramy ziemniaki, marchew, cebulę, część zielonego pora i kroimy

2. Smażymy obrane ziemniaki i marchew na oleju ( 1 łyżka oleju)

3. Następnie dodajemy cebulę i przez chwilę wszystko smażymy

4. Dodajemy cienko pokrojony karczek i jeszcze raz wszystko razem smażymy

5. Kiedy mięso się lekko zrumieni dodajemy około 1 szklanka gorącej wody i gotujemy na mocnym ogniu

6. Gdy potrawa zagotuje się zmniejszamy ogień i zbieramy sitkiem powstałą szumowinę

7. Dodajemy cukier (do smaku) , gotujemy 5 minut

8. Potem dodajemy sos sojowy, lekko wszystko mieszamy, przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy przez 15 minut.

Tak przyrządzona potrawa jest gotowa. Smacznego.

Powrót.

Gminny Ośrodek Kultury w Łopusznej
Dom Pamięci Księdza Profesora Józefa Tischnera
Godziny otwarcia: wtorek-piątek: godz. 10-17, sobota: godz. 10-16
34-432 Łopuszna, ul. Gorczańska 7, Tel. (018) 26 539 69, E-mail: tischnerowkagok@wp.pl
NIP 735-10-27-100

Wykonawca strony MEDIA SZCZYTY